Description
Блаубургер – червоний технічний сорт винограду, виведений на початку XX століття в Австрії шляхом схрещування сортів Кейкфранкош та Португізер. Його створив відомий австрійський селекціонер доктор Цвайгельт. Метою створення сорту Блаубургер було отримання винограду з інтенсивним темним кольором, багатим ароматом та м’якими танінами. Сорт мав бути стійким до хвороб і добре адаптованим до австрійських кліматичних умов.
Незважаючи на свої 100 років, сорт невідомий за межами Європи, а в самої Європі культивується лише в кількох країнах. Сьогодні Блаубургер переважно вирощується в Австрії, також він культивується в Німеччині, Угорщині та Україні. Сорт добре адаптується до різних типів ґрунтів і кліматичних умов, що робить його популярним серед виноробів. Сорт дає насичені червоні вина з ягідним букетом, повнотілі та потужні. В Австрії Блаубургер часто використовується в купажах як сорт фарбувальник для досягнення більш темного кольору вина.
Блаубургер від виноробні Nota Bene – це сухе ординарне вино 2023 року врожаю. Вино темно-рубінового кольору з ароматом ягід та диму. Смак насичений з помірною кислотністю, нотами вишні та м’якими танінами. Вино вдало поєднується з традиційною стравою австрійської кухні – віденським шніцелем, а також з куркою гриль, м’ясними бургерами та сендвічами. Також його можна спробувати з твердими сирами, пастою з м’ясними соусами або запеченими овочами.